Gruodžio 10 d., penktadienį, 18 val., projektų erdvėje „Editorial“ vyko susitikimų ciklo „Doppelgänger“ devintasis renginys. Pranešimą skaitė daugybę sceninių vardų – MC Messiah (Mesijus), Ziggi D’Agostino, Vilniaus Energijos narys – turintis Žygimantas Kudirka. Pranešime „Circle K: Kudirkos žiedinė turinio ekonomika“ metu pašnekovas pasakojo apie turinio rūšiavimą ir perdirbimą, kolaboracijas su neorganinės kilmės būtybėmis, daiktų ir dalykų naudojimą ne pagal paskirtį, pavidalų transformacijas ir daugybę savo paties pavidalų.

 

**

Žygimantas Kudirka-Mesijus (g. 1987) – tarpdisciplininio meno kūrėjas, avangardinio repo atlikėjas, elektroninės muzikos balsas, vienas iš slemo poezijos pradininkų Lietuvoje, rašytojas. Kudirka dalyvauja įvairiuose audiovizualiniuose ir garso poezijos kolaboracijų projektuose, nuolat įsitraukia į šiuolaikinio meno renginius Lietuvoje ir užsienyje. Tarp pastarųjų išskirtinas įvairias medijas apjungiantis holografinis performansas / instaliacijas „Kas esi tu?“, kuris buvo sukurtas bendradarbiaujant su elektroninės muzikos atlikėju felicita ir pristatytas 14-sios Baltijos trienalės metu galerijoje „Atletika“. Grupinėje parodoje „Low Moon“ Latvijoje pristatė šūkį ir instaliaciją su judesio detektoriumi. 2017-aisiais Ž. Kudirka kartu su muzikos kūrėju Adu Gecevičiumi bei vaizdo menininke Asta Ostrovskaja įkūrė įtakos grupę „Vilniaus energija“, radę teisinę spragą panaudoti žinomą ir daugiareikšmį pavadinimą. Jų kūrinys „Bepilotė mašina“ Klipvid apdovanojimuose laimėjo metų koncepcijos apdovanojimą, o alternatyvios muzikos apdovanojimuose „TĖTĖ 2020“ pelnė metų vaizdo statulėlę. Taip pat kūrėjas yra išleidęs autorinį poezijos rinkinį „XXI a. Kudirka“ (leidykla „Kitos knygos“), kurį sudaro interaktyvūs eilėraščiai, literatūriniai remiksai, interneto poezija, neįprastų grafinių formų ir turinio tekstai. Yra sukūręs alternatyvios realybės audiogidus (ekskursijoms Vilniuje).

 

**

Susitikimų ciklas „Doppelgänger“ startavo 2019 metų liepą projektų erdvėje„Editorial“. Renginiai skirti užčiuopti ir viešame pokalbyje išartikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios tarsi „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba bent jau ženkliai ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius taip pat ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

 

Renginius organizuoja | Editorial ir Artnews.lt

Renginių dizainerė | Asta Ostrovskaja

Nuotraukos | Inga Juodyte

Visi ciklo susitikimai nemokami.

VšĮ Artnews.lt veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba, renginį remia Vilniaus miesto savivaldybė.

**

Ankstesni 2019 m. „Doppelgänger“ ciklo susitikimai:

(#1) Su kuratoriumi ir grupės Without Letters vienu iš įkūrėjų Adomu Narkevičium bei menininku Kristijonu Zakaru

(#2) Rašytoja, dramaturge ir poete Vaiva Grainyte

(#3) Menininke ir tyrėja Goda Palekaite ir Jonu Paleku, į meno pasaulį įpuolusiu šefu (Delta Mityba)

(#4) Menininkėmis Ona Juciūte & Viktorija Damerell

 

2020 m.„Doppelgänger“ ciklo susitikimai:

(#5) Architektė Julija Reklaitė & kuratorė Laima Kreivytė

(#6) Menininkas ir tyrėjas Julijonas Urbonas, dizaineris ir architektas Paulius Vitkauskas, elektronikos inžinierius Dmitrij Snegin

(#7) Filosofas Vilius Dranseika ir šiuolaikinio meno kuratorius Audrius Pocius

 

2021 m.„Doppelgänger“ ciklo susitikimai:

(#8) Architektai Ona Lozuraitytė ir Petras Išora

Grįžti į pradžią