Lapkričio 24 d., penktadienį, 18 val. kviečiame į Daniel Muzyczuk pokalbį su Anastasia Sosunova, šiuo metu „Editorial“ veikiančios parodos „DIY“ autore. Renginio metu Daniel ir Anastasia pasidalins įžvalgomis apie parodą ir papasakos kaip judviejų bendradarbiavimas siejasi su jų pastaraisiais metais vykdomų tyrimų bei rašymo temomis. Juos domino sąmokslų vaidmuo, kuriant kasdienio gyvenimo tekstūrą, ir klausimas, kaip tyrinėti šiuos siužetus, nepatenkant į dar vieną paranojiško mąstymo formą.

Anastasia Sosunova – Vilniuje gyvenanti vizualiojo meno kūrėja. Tarpdisciplininę jos praktiką, jungiančią vaizdo įrašus, instaliacijas, grafiką ir skulptūrą, formuoja asmeninės istorijos ir jų sąsajos su platesnėmis kultūrinėmis, ekonominėmis ir dvasinėmis struktūromis. Sosunova baigė grafikos bakalauro ir skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Žymesnės personalinės ir duetu kurtos parodos pastaruoju metu buvo pristatytos „Eastcontemporary“ Milane, „Cell Project Space“ Londone, „SixtyEight Art Institute“ Kopenhagoje, Brittos Rettberg galerijoje Miunchene, Niujorko New Museum programoje „Screens Series“. Menininkės darbai buvo rodyti BFI filmų festivalio Experimenta programoje ICA Londone, Kauno Bienalėje, MACRO muziejuje Romoje, Malmö Konstmuseum Malmėje, Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, Osnabriuko Kunsthalle, Paryžiaus Pompidou centro programoje „Prospectif Cinéma“, Prahos šiuolaikinio meno centre „FUTURA“, 14-oje Baltijos trienalėje Vilniuje ir kt.

Daniel Muzyczuk yra Lodzės Muzeum Sztuki vyriausiasis kuratorius. Jis kuravo daugybę projektų, tarp kurių: „Sounding the Body Electric“ (kartu su Davidu Crowley), Muzeum Sztuki, Lodzė; Calvert 22, Londonas, 2012–2013 m., „Ritmo muziejus“ (su Natasha Ginwala), Muzeum Sztuki, Lodzė, 2017 m., „Per garsui nepralaidžią uždangą. Lenkijos radijo eksperimentinė studija“ (su Michału Mendyku), ZKM, Karlsruhe, 2019, „Darbas, darbas, darbas (darbas). Celine Condorelli ir Wendelien van Oldenborgh“ (su Joanna Sokołowska), Muzeum Sztuki, Lodzė, 2021 m., Tobias Zielony. „Dark Data“ (su Kathleen Rahn), Marta Herford, 2022 m., „Kosmoso piliečiai. Antonas Vidokle su Veronika Hapchenko, Fedir Tetyanych ir Tarptautinio kosmetikos instituto kolekcija“, Muzeum Sztuki, Lodzė, 2022. Muzyczuk taip pat buvo Konrado Smoleńskio parodos Lenkijos paviljonui 55-osios Venecijos bienalės kuratoriumi (su Agnieszka Pindera). Būsima jo knyga pavadinta „Magų prieblanda“ („Spector Books“). Jis yra Grupa Budapeszt narys.

„DIY“ – paroda, konstruojama aplink video dienoraštį, įamžinantį kelionę į galios vietas, besivejant transcendentinių patirčių ir selfie lokacijas, kuriant „pasidaryk pats“ subkultūrą. Tai savotiška piligriminė kelionė, tyrinėjant vieno žmogaus religijos idėjas, simbolius ir vertybes, ieškant ezoterinio dvasingumo, slypinčio už „pasidaryk pats“ ideologijos, bei įrankių, suteikiančių prasmę chaotiškam pasauliui. Ši nedidelės fanų bendruomenės kultūra yra „jėga, slypinti suverstose į pasakojimų potvynius istorijose ir daiktuose, sukrautuose ant kraštovaizdžio“. Tai – darbinės aprangos mados, karabinai, automobilių nerdai, femme geliniai nagai ir geltonos-raudonos-juodos spalvos akių šešėliai. Tai istorija, kuri suvirina sveikatingumą, šokius ant stulpo ir pastolius plieno armatūros, paruoštos betonavimui, viduje. Visa tai – laukiant „pasidaryk pats“ pranašo: juk kiekvienas kuria savo mašinas išsigelbėjimui.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė. Kūrinio sukūrimą parėmė MO muziejus. Už techniką dėkojame Lewben Art Foundation.

Renginys nemokamas ir vyks anglų kalba.

Paroda veiks iki gruodžio 16 d. „Editorial“ atviras III-V 15 – 19 val. bei VI 12 – 16 val.

Grįžti į pradžią